Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2025

Τιμές «φωτιά» στο κρέας: Πάνω από 50% οι αυξήσεις – Ζοφερές εκτιμήσεις για το μοσχάρι

Τιμές «φωτιά» στο κρέας: Πάνω από 50% οι αυξήσεις – Ζοφερές εκτιμήσεις για το μοσχάρι
 

  Αυξήσεις-σοκ στο κρέας. Πού παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Φόβοι για μοσχάρι στα 20 ευρώ/κιλό.

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις – σοκ στο κρέας βρίσκονται οι καταναλωτές, ενώ ειδικά για το μοσχαρίσιο, διατυπώνονται έντονες ανησυχίες από παράγοντες της αγοράς ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 20 ευρώ το κιλό τους επόμενους μήνες.

Πιο αναλυτικά, σχετικό ρεπορτάζ του MEGA κάνει λόγο για ανατιμήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 50%, ενώ την ίδια ώρα ο κλάδος της κτηνοτροφίας «γονατίζει» από την έλλειψη στήριξης και τις αλλαγές στην αγροτική πολιτική.

«Φωτιά» το κρέας – Οι αυξήσεις στις τιμές μέσα σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στο μοσχαρίσιο κρέας και ακολουθεί το κοτόπουλο.

  • Βόειο συκώτι νωπό (εισαγ.): 5,98€ στις 2/9/24 -> 8,98€ στις 2/9/25 (+50,17%)
  • Βόειο νωπό στήθος (εισαγ.): 7,98€ στις 2/9/24 -> 11,98€ στις 2/9/25 (+50,13%)
  • Βόειο νωπό ποντίκι (εισαγ.): 10,98€ στις 2/9/24 -> 14,98€ στις 2/9/25 (+36,43%)
  • Βόειο οσομπούκο νωπό (εισαγ.): 8,98€ στις 2/9/24 -> 11,98€ στις 2/9/25 (+33,41%)
  • Μπιφτέκι μόσχου νωπό: 8,98€ στις 2/9/24 -> 11,98€ στις 2/9/25 (+33,41%)
  • Κοτόπουλο ρολό: 6,98€ στις 2/9/24 -> 8,98€ στις 2/9/25 (+28,65%)

Η εικόνα στο χοιρινό κρέας

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν:

– Χοιρινό μπούτι (εισαγ.): 4,48€ στις 2/9/24 -> 3,48€ στις 2/9/25 (-22,32%)

– Χοιρινό νωπό λαιμός (εισαγ.): 7,98€ στις 2/9/24 -> 6,98€ στις 2/9/25 (-12,53%)

Πού οφείλονται οι συνεχείς αυξήσεις στο μοσχάρι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος αυξάνεται συνεχώς για τους εξής λόγους:

  • Μείωση της παραγωγής από την ΕΕ λόγω της πράσινης μετάβασης με νέα ΚΑΠ
  • Μεγάλη ζήτηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Καμία σοβαρή προσπάθεια από την Πολιτεία για να «φτιάξει» την κτηνοτροφία
  • Μηδενικό σχεδόν ενδιαφέρον από τη νέα γενιά

«Είμαστε μία χώρα η οποία μπορεί να καλύψει μόνο ένα 15% με 20% από τις ανάγκες τις, οπότε εμείς δεν μπορούμε να ορίσουμε δυστυχώς σαν παραγωγοί την τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος. Αυτό καθορίζεται από τις εισαγωγές», τόνισε ο Δημήτρης Μαχαιρίδης, κτηνοτρόφος και κρεοπώλης.

«Μιλάμε για τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα, αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε από την πλευρά του ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Πηγή: ieidiseis.gr 

2 σχόλια:

  1. Κούλαρε είσαι θεός.
    Θένε να τρώνε και μοσχάρι μοσχάρια.
    Σανό και πολύ τους είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζοφερές δεν είναι για το μοσχάρι, το μοσχάρι θα μείνει άσφαχτο γιατί ποιος θα το αγοράσει;
    Πανηγύρια κάνουν τα μοσχάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.

Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:

Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Aridaia-gegonota.blogspot.com

(3)