Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Τέμπη: «Βόμβα» στο όνομα... του πατρός

 Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος 

Το Π.Δ. με αριθμό 79 που αποκάλυψε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ορίζει ότι ο υπουργός δεν ασκεί απλώς εποπτεία, αλλά ελέγχει και εγκρίνει όλες τις αποφάσεις του ΟΣΕ, αποδομώντας πλήρως το υπερασπιστικό αφήγημα για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή ● Ο υπουργός διατηρεί αρμοδιότητες όπως «η έγκριση των αποφάσεων, κανονισμών, προγραμμάτων και λοιπών πράξεων των αρμοδίων οργάνων των Οργανισμών και Επιχειρήσεων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών», μεταξύ των οποίων είναι και ο ΟΣΕ. Επίσης, ο υπουργός είναι αρμόδιος για την «άσκηση εποπτείας και ελέγχου αυτών και τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων τους – διοικητικών, υπηρεσιακών συμβουλίων κ.λπ.».

Την ίδια ώρα που χθες η κυβερνητική πλειοψηφία έκλεινε άρον άρον την προανακριτική της Βουλής για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή, παραπέμποντάς τον με τρόπο που μεθοδεύει την αθώωσή του για το έγκλημα των Τεμπών, στην Ολομέλεια της Βουλής έσκαγε σαν βόμβα ένα προεδρικό διάταγμα του 1993 που καταρρίπτει ευθέως το υπερασπιστικό αφήγημα, καθώς ορίζει ότι ο υπουργός δεν ασκεί απλώς εποπτεία, αλλά ελέγχει και εγκρίνει όλες τις αποφάσεις του ΟΣΕ.

Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 79 που αποκαλύφθηκε από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση, υποτίθεται για την αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Το συγκεκριμένο και «ξεχασμένο» Π.Δ. με τίτλο «Καθορισμός αρμοδιοτήτων που διατηρούνται από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών» δημοσιεύθηκε επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Μάρτιο του 1993, λίγους μήνες πριν καταρρεύσει.

Σύγκρουση

Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του πατρός Μητσοτάκη βρισκόταν σε μεγάλη κρίση καθώς, εκτός από το «Μακεδονικό», υπήρχε μεγάλη σύγκρουση και για τις τότε ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ και υπήρχαν συνεχείς αντικαταστάσεις υπουργών. Μαζί με τους υπουργούς άλλαζαν και οι αρμοδιότητες και το συγκεκριμένο Π.Δ. προσπαθούσε να διευκρινίσει ποιες αρμοδιότητες παραμένουν στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ανέφερε, λοιπόν, ότι ο υπουργός διατηρεί αρμοδιότητες όπως «η έγκριση των αποφάσεων, κανονισμών, προγραμμάτων και λοιπών πράξεων των αρμοδίων οργάνων των Οργανισμών και Επιχειρήσεων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιων», μεταξύ των οποίων είναι και ο ΟΣΕ. Επίσης, ο υπουργός είναι αρμόδιος για την «άσκηση εποπτείας και ελέγχου αυτών και τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων τους – διοικητικών, υπηρεσιακών συμβουλίων κ.λπ.».

Ο κ. Μεϊκόπουλος κατέθεσε το Π.Δ. στα Πρακτικά της Βουλής, προκαλώντας αιφνιδιασμό στην κυβέρνηση και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, που παρακολουθούσε τη συζήτηση και έως αργά το βράδυ δεν προχώρησε σε κάποια απάντηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το Π.Δ. «δεν έχει καταργηθεί και ισχύει ως έχει, και προβλέπει ότι ο υπουργός Μεταφορών έχει πλήρη αρμοδιότητα να εγκρίνει όλες τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των σιδηροδρομικών φορέων, δηλαδή και του ΟΣΕ, και να ασκεί πλήρη ιεραρχική εποπτεία επί των προγραμμάτων και κανονισμών και να ελέγχει όλες τις ενέργειές τους».

Ασφάλεια

Ο κ. Μεϊκόπουλος, που είχε προκαλέσει και τη συζήτηση στην οποία ο Κ. Αχ. Καραμανλής, λίγο πριν από τα Τέμπη, κουνούσε το δάχτυλο και ορκιζόταν για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, εξαπέλυσε τα βέλη του κατά του Κ. Κυρανάκη, λέγοντας ότι κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία, όχι για να καλύψει το νομοθέτημα που παρουσιάζει αλλά για να καλύψει «το αφήγημα Καραμανλή», διότι αυτή «είναι η μεγάλη του έννοια».

Υπενθυμίζεται ότι όταν 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν στις 27 Μαΐου 2025 την πρόταση για την παραπομπή του Κ. Αχ. Καραμανλή, ανέφεραν στο κείμενο και –μάλιστα με τονισμένα γράμματα– ότι το υπουργείο του δεν είχε ευθύνη για την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου! «Η εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επί των εταιρειών ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είναι αποκλειστικά διοικητική και σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε θέματα ασφαλείας, τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ)», έγραφαν οι υπογράφοντες βουλευτές.

Το ίδιο σκεπτικό αναπαράχθηκε και στο κείμενο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στο χθεσινό πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής. «Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι οι προαναφερόμενοι κατηγορούμενοι με τα απολογητικά υπομνήματά τους και τις απαντήσεις που έδωσαν κατά την εξέτασή τους από τον κ. Εφέτη Ανακριτή Λάρισας αντέκρουσαν με πειστικό τρόπο την ύπαρξη αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Με λεπτομερείς αναφορές τους στην κείμενη νομοθεσία εξήγησαν ότι η εποπτεία του Υπουργείου αυτού επί της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ δεν επεκτεινόταν κατά νόμο και σε ζητήματα ασφαλούς διεξαγωγής της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας. Οι τοποθετήσεις τους στα απολογητικά υπομνήματά τους και οι απαντήσεις τους στις επανειλημμένες ερωτήσεις του κ. Εφέτη Ανακριτή για το ζήτημα αυτό ήταν σταθερές και αιτιολογημένες. Από τις απαντήσεις αυτές αλλά και από τη μελέτη του συνόλου της ποινικής δικογραφίας και των νομικών διατάξεων που διέπουν τις αρμοδιότητες της ΡΑΣ, της ΟΣΕ ΑΕ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκύπτει ότι η ΡΑΣ ως Εθνική Αρχή Ασφαλείας των Σιδηροδρόμων είναι η μόνη εκ του νόμου αρμόδια να εποπτεύει την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους, να προβαίνει σε συστάσεις, υποδείξεις, κυρώσεις προς την ΟΣΕ ΑΕ και σε ανακλήσεις αδειών, καθώς κι ότι σε αυτή με τον νόμο 4199/2013 μεταφέρθηκαν άπαντα τα καθήκοντα της Αρχής Ασφάλειας Σιδηροδρομικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών».

Παρεμβάσεις

Η αποκάλυψη της ύπαρξης του προεδρικού διατάγματος από τον Αλ. Μεϊκόπουλο έγινε πριν από τις 11 χθες το πρωί και δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπο να απαντήσει. Γαλάζιοι βουλευτές αναρωτιούνταν εάν το Π.Δ. έχει καταργηθεί από κάποιο μεταγενέστερο νόμο στα 32 χρόνια που ακολούθησαν.

Ωστόσο, κανένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από όσους τοποθετήθηκαν είπαν κάτι σχετικό, ούτε και ο Κ. Κυρανάκης, που προχώρησε σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να απαντήσει ή να διαπληκτισθεί δημοσίως με τον Δημήτρη Κουτσούμπα (του επιτέθηκε κατηγορώντας τον δήμαρχο Πάτρας Κ. Πελετίδη για το χθεσινό τροχαίο σε ισόπεδη διάβαση), τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (την αποκάλεσε υπερασπίστρια βιαστή), αλλά και πρωτοκλασάτους βουλευτές όπως ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Παππάς.

Μάλιστα, ο κ. Κυρανάκης ζήτησε τον λόγο αμέσως μετά τον Νίκο Παππά, ο οποίος επίσης επικαλέστηκε το Π.Δ. που είχε αποκαλύψει ο Αλ. Μεϊκόπουλος, λέγοντας ότι «ανατρέπει θεμελιακά όλη τη στρατηγική και όλη την επιχειρηματολογία που έχετε αναπτύξει για τα ζητήματα Τριαντόπουλου και Καραμανλή». «Δεν ασκείτε απλώς εποπτεία, ασκείτε και έλεγχο», είπε ο Ν. Παππάς, αλλά ο Κ. Κυρανάκης δεν ανέφερε τίποτε στην ομιλία του σχετικά με το Π.Δ. του 1993.

Για το θέμα του Π.Δ., ο κ. Κυρανάκης δεν βρήκε κουβέντα να πει ούτε στην τελική του τοποθέτηση, παρά το γεγονός ότι κράτησε πάνω από μία ώρα, με τον αναπληρωτή υπουργό να απευθύνεται προσωπικά σε βουλευτές, λέγοντας ότι πρέπει να τους απαντήσει. Η προσπάθειά του να δείξει ότι απαντά «σε όλα», αφήνοντας έξω το βασικό, προκάλεσε την αντίδραση του γαλάζιου προεδρεύοντος, Θανάση Μπούρα, ο οποίος του ζητούσε επί 20 λεπτά να ολοκληρώσει την ομιλία του λέγοντας ότι «αυτό δεν έχει ξανασυμβεί»!

Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.

Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:

Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Aridaia-gegonota.blogspot.com

(3)