Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

Δήμος Κυριλίδης : Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για αρδευτικές γεωτρήσεις

 

. Συσχέτιση με τοπικά τέλη, υφιστάμενα μέτρα και προοπτική ενεργειακής αυτονομίας (στικάκι).



Η συνεχώς αυξανόμενη επιβάρυνση των αγροτών από το ενεργειακό κόστος, ειδικά όσον αφορά στη λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων και αντλιοστασίων, προκαλεί εύλογο προβληματισμό

και δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ως περιφερειακός σύμβουλος επιθυμώ να ζητήσω επισήμως την ενημέρωσή μου επί συγκεκριμένων ζητημάτων που σχετίζονται τόσο με το άμεσο οικονομικό βάρος όσο και με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που οφείλουν να διαμορφώνουν οι τοπικές αρχές απέναντι σε αυτό το ζήτημα.


Καταρχάς, θα ήθελα να ενημερωθώ εάν έχουν αυξηθεί ή προγραμματίζεται να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη ή άλλες συναφείς χρεώσεις που σχετίζονται με τη χρήση γεωτρήσεων και γενικότερα αρδευτικών υποδομών. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, θα ήταν κρίσιμο να γνωρίζουμε με ποια αιτιολογική βάση έγινε αυτή η αναπροσαρμογή, εάν συνδέεται με αυξημένα κόστη λειτουργίας ή άλλους παράγοντες, καθώς και αν έχει ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της επαγγελματικής αγροτικής χρήσης, που διαφοροποιείται ουσιωδώς από άλλες μορφές κατανάλωσης. Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμη η πληροφόρηση σχετικά με το αν υπάρχουν ενεργές πρωτοβουλίες ή προγραμματισμός σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας για την προώθηση της ενεργειακής αυτάρκειας ή έστω μερικής ενεργειακής απεξάρτησης των αγροτών. Συγκεκριμένα, ερωτάται εάν υφίστανται δράσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες να συμμετέχουν ΤΟΕΒ ή και μεμονωμένοι παραγωγοί, αν αξιοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την εφαρμογή net-metering, και εάν έχει εξεταστεί η χρήση ΑΠΕ σε δημοτικές ή περιφερειακές υποδομές άρδευσης.


Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει ένας σαφής και τεκμηριωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την ενεργειακή υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής της περιοχής μας, καθώς και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί ή προγραμματίζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είχε ιδιαίτερη αξία να γνωρίζουμε εάν έχει γίνει χαρτογράφηση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης των πομόνων στην περιοχή και αν υπάρχουν επαρκή δεδομένα κόστους, φορτίων και καταναλώσεων, ώστε να διαμορφωθούν τεκμηριωμένες παρεμβάσεις. Εξίσου σημαντικό είναι να μας ενημερώσετε εάν υπάρχουν συντονισμένες παρεμβάσεις ή αιτήματα προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ για τη βελτίωση ή την ενίσχυση της ηλεκτρικής υποδομής, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση ενεργειακών λύσεων μέσω ΑΠΕ.


Ο αγροτικός κόσμος, ιδίως στις πεδινές ζώνες του Δήμου Αλμωπίας και της ευρύτερης Π.Ε. Πέλλας, βρίσκεται αντιμέτωπος με το σοβαρό ενδεχόμενο οικονομικής ασφυξίας, εξαιτίας ενός κόστους παραγωγής που πλέον γίνεται δυσβάσταχτο. Θεωρούμε ότι οι τοπικές αρχές, τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και Περιφέρειας, έχουν τον ρόλο αλλά και την υποχρέωση να ηγηθούν στην ανάληψη σοβαρών, μελετημένων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων.


Παρακαλώ, όπως ενημερώσετε εγγράφως για τα παραπάνω ή να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στις αρμόδιες συνεδριάσεις των οικείων συλλογικών οργάνων.


Ενημερωτικά:


 1. Οι πομόνες δεν είναι «πολυτέλεια» αλλά εργαλείο παραγωγής

Ο αγρότης δεν καταναλώνει ρεύμα για θέρμανση ή τηλεόραση. Το ρεύμα για την άντληση νερού είναι λειτουργικό κόστος της παραγωγής. Όπως σε ένα εργοστάσιο αντιμετωπίζεται σαν οικιακός καταναλωτής, ενώ είναι παραγωγός. Αυτό είναι δομικά λάθος.


 2. Υπάρχει ήδη σε πολλές χώρες μηδενική ή επιδοτούμενη χρέωση άρδευσης όπως σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ΤΟΕΒ έχουν συλλογικά φωτοβολταϊκά με net-metering και μηδενικό ρεύμα ή το κράτος απορροφά το κόστος, για να διατηρήσει αγροτική αυτάρκεια και εξαγωγές. Στην Ελλάδα, ζητάμε ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά κάνουμε τον αγρότη καταναλωτή της ΔΕΗ.


 3. Τα τέλη στους ΤΟΕΒ και στους Δήμους διπλο-φορολογούν την άρδευση

Ο αγρότης πληρώνει:


Ρεύμα στη ΔΕΗ ή ιδιώτη πάροχο

Τέλη ΔΕΔΔΗΕ κτλ.

Συντήρηση του ΤΟΕΒ


Πλέον, και δημοτικά τέλη χρήσης ή πρόσβασης σε γεωτρήσεις. Είμαστε κοντά στο να πληρώνει ο αγρότης περισσότερο για να ποτίσει  ό,τι του μένει καθαρό μετά τη συγκομιδή.


 4. Με το κλίμα να αλλάζει, η άρδευση είναι θέμα επιβίωσης, όχι επιλογής. Με την ξηρασία να αυξάνεται, οι πομόνες θα δουλεύουν περισσότερες ώρες, πιο συχνά. Αν αυτό συνεχίσει να κοστίζει τόσο, μικροί παραγωγοί θα εγκαταλείψουν τα χωράφια.

Η χώρα κινδυνεύει να χάσει και άλλο την αυτάρκεια στα αγροτικά προϊόντα


Σας γνωστοποιούμε ότι το ερώτημα έχει κατατεθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Κ.Μ.



Με εκτίμηση,


Δήμος Κυριλίδης 

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Κ.Μ.

1 σχόλιο:

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.

Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:

Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Aridaia-gegonota.blogspot.com

(3)