Βάρρα-γε αλλά δεν τον άκουγαν: Δύο επιστολές – φωτιά από τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το σκάνδαλο

Στις εμπιστευτικές επιστολές ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας αναφέρεται σε όσους προσπάθησαν να «παγώσουν» τις έρευνες για τις πληρωμές του Οργανισμού.

Έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε τη συνέχιση των ελέγχων για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και αν αυτού, την αμέσως επόμενη ημέρα, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε την αποδοχή της παραίτησής του. Σε άλλη του επιστολή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε «δικαιολογία αποφυγής συνέχισης των ελέγχων» και σε «προσπάθεια άσκησης πίεσης» σε υπαλλήλους που διενεργούσαν έλεγχο και οι οποίοι είχαν ήδη διαπιστώσει ακόμη και «συστηματική απάτη».

Το iEidiseis.gr δημοσιεύει σήμερα τις δύο τελευταίες εμπιστευτικές επιστολές του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα, ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πως ένα σύστημα που ήλεγχε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιθυμούσε την απομάκρυνσή του. Όπως προκύπτει πάντως από το περιεχόμενο των δύο εμπιστευτικών επιστολών, ο κ. Βάρρας φαίνεται να ανησυχούσε ιδιαίτερα για το κατά πόσο οι έλεγχοι θα συνεχίζονταν μετά την απομάκρυνσή του.

«Υπόνοιες και ενδείξεις παρατυπιών»

Στις 5 Νοεμβρίου 2020, ο Γρηγόρης Βάρρας έστειλε εμπιστευτική επιστολή προς τέσσερις διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και την Περιφερειακή Διεύθυνση Νήσων Αιγαίου.

Σε αυτή του την επιστολή, ο κ. Βάρρας αναφερόταν σε σειρά ενεργειών που ήδη έχουν λάβει χώρα. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε μεταξύ άλλων εντολές ελέγχου «που δόθηκαν από 4.9.2020 μέχρι σήμερα», για τον έλεγχο των βοσκοτόπων και την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2019-2020.

Παράλληλα, στεκόταν στα ευρήματα ελέγχων «και την αποστολή περιπτώσεων με υπόνοιες και ενδείξεις παρατυπιών και απατών στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση».

Επίσης, ο κ. Βάρρας αναφερόταν σε αρχεία «με τα ΑΦΜ διενέργειας ελέγχων (99 ΑΦΜ πρώτου ελέγχου, 51 ΑΦΜ καταγγελίας, 208 ΑΦΜ από δεσμεύσεις καταγγελίας και ανάλυσης κινδύνου, 141 ΑΦΜ από καταγγελία για ανάλυση κινδύνου)».

«Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα»

Ως αποτέλεσμα, ο κ. Βάρρας καλούσε τους παραλήπτες της επιστολής, να προβούν σε «συνέχιση του ελέγχου των ΑΦΜ των 4 αρχείων με βάση τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει με την ad hoc μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου… διότι οι τυπικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έδωσαν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα…».

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έμεινε όμως εκεί, καθώς ζήτησε επίσης «την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων εφόσον υπάρχουν σύμφωνα με την καταχώριση των ευρημάτων ελέγχου», καθώς και τη «δέσμευση από πληρωμές μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου των ΑΦΜ των τεσσάρων αρχείων…».

Ο κ. Βάρρας ζητούσε επίσης να διερευνηθούν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα ΑΦΜ «στις τριγωνικές μισθώσεις που περιλαμβάνονται στα αποσπάσματα των εμπιστευτικών εκθέσεων ελέγχου που σας κοινοποιούνται με το παρόν έγγραφο και δεν ήταν στο δείγμα».

«Αντιδράσεις ενός συστήματος που επεδίωκε την απομάκρυνσή μου»

Μια μόλις ημέρα μετά την επίμαχη επιστολή, στις 6 Νοεμβρίου 2020, δημοσιεύεται απόφαση που υπογράφεται από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βοριδη, βάσει της οποίας ανακοινώθηκε η αποδοχή της παραίτησης του Γρηγόρη Βάρρα από τη θέση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Βάρρας υπέβαλε την παραίτησή του στις 5 Νοεμβρίου 2020.

Όπως έχει δημοσιευθεί ήδη σε πληθώρα ΜΜΕ, ο Γρηγόρης Βάρρας στην ένορκη κατάθεσή του προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, φέρεται να έχει καταθέσει πως εξωθήθηκε σε παραίτηση. Κι αυτό επειδή φέρεται να έχει καταθέσει πως «θεωρώ ότι οι λόγοι είναι επειδή μεριμνούσα αποκλειστικά για τα συμφέροντα του ΟΠΕΚΕΠΕ, των αγροτών, την νομιμότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών… Επειδή έδωσα εντολές ελέγχων για ενισχύσεις που δίνονταν χωρίς νόμιμες προϋποθέσεις… Όλα αυτά ενόχλησαν και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ενός συστήματος τόσο εντός όσο και εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ που ήλεγχε τον οργανισμό και επεδίωκε την απομάκρυνσή μου».

«Ο Βορίδης επέμεινε μετ’ επιτάσεως για την απομάκρυνσή μου»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά που φέρεται να υπέβαλλε προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ο κ. Βάρρας, -το περιεχόμενο της οποίας είναι σε γνώση του iEidiseis.gr-, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «απομακρύνθηκα από τη θέση του προέδρου εσπευσμένα γιατί οι παράνομοι καταχραστές ενισχύσεων μαζί με τους προστάτες τους αισθάνθηκαν ότι κινδύνευαν πραγματικά και αυτή τους η ανησυχία βρήκε ευήκοα ώτα στον τότε Διευθυντή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α.Θ. και τον ίδιο τον υπουργό κο. Βορίδη που επέμεινε μετ’ επιτάσεως χωρίς κανένα στοιχείο για την απομάκρυνσή μου».

«Ζήτησα την παραίτηση του Βάρρα»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μάκης Βορίδης παραδέχθηκε πως «ζήτησα την παραίτηση του κ. Βάρρα. Το γιατί ζητάω την παραίτηση ως υπουργός, δεν μπορεί να είναι ποινικό αδίκημα, Είναι απιστία. Το αναφέρει η δικογραφία. Ελπίζω ότι δεν είναι επιλήψιμο. Ο κ. Βάρρας λέει πολλά, τις απόψεις του, αν υπήρχαν κυκλώματα. Δεν με κατηγορεί για τίποτα. Πλην της εκτίμησής του για τους λόγους της απόλυσής του… Με τον κ. Βάρρα είχαμε ένα ζήτημα για την προκήρυξη για έναν τεχνικό σύμβουλο. Εγώ έλεγα να υπάρχει εμπειρία στη διαχείριση ενισχύσεων. Αυτός έλεγε να ανοίξει ο διαγωνισμός. Κανένα άλλο θέμα δεν είχαμε με τον κ. Βάρρα. Τα λέει ο ίδιος».

Παραπομπή σε δίκη

Τρεις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης του κ. Βάρρα, στις 9 Νοεμβρίου 2020 κι ενώ ο ίδιος βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής, έστειλε μια ακόμη εμπιστευτική επιστολή προς τον τότε αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά, η οποία κοινοποιήθηκε και προς την Αντιπρόεδρο Β, Π. Τζαβέλα και τον Γενικό Διευθυντή, Α. Λαμπρόπουλο.

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Μελάς, που στη συνέχεια διετέλεσε και πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, μαζί με άλλο πρώην διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού, κατηγορούμενος για υπεξαγωγή εγγράφου από κοινού, υπόθαλψη εγκληματία από κοινού κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος από κοινού κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Data Journalists, «η δίκη αφορά σε φάκελο με ελέγχους αιτήσεων για βοσκοτόπια από το εθνικό απόθεμα της περιόδου 2019-2020, που είχε διενεργήσει η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου. Τα ευρήματα του ελέγχου, δεν διαβιβάστηκαν ποτέ στη Δικαιοσύνη από τον κ. Μελά παρά το γεγονός ότι η κα. Τυχεροπούλου το ζητούσε ρητά στην έκθεση που είχε συντάξει». Κι αυτό ενώ σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «για κάποιες από τις περιπτώσεις που αναφέρονταν στον έλεγχο της κας. Τυχεροπούλου και είχαν τεθεί υπ’ όψιν του κ. Μελά, έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

«Εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά»

Αιτία της επίμαχης εμπιστευτικής επιστολής του κ. Βάρρα, ήταν δύο έγγραφα που φέρεται να του απέστειλε ο Δημήτρης Μελάς, αναφορικά με τους ελέγχους οι οποίοι ξεκίνησαν επί προεδρίας και επιστατούντους του κ. Βάρρα και εκκρεμούσαν ακόμη και μετά την αποπομπή του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Βάρρας, συνεπεία των «ad hoc ελέγχων από τον Πρόεδρο», προέκυψαν «σοβαρά ευρήματα τα οποία εστάλησαν (τρεις φάκελοι) για περαιτέρω διερεύνηση από την Δικαιοσύνη…».

Ο κ. Βάρρας ενημέρωσε επίσης πως λόγω της ακαδημαϊκής του ιδιότητας, σχεδίασε «την ανάλυση κινδύνου και τον γεωχωρικό έλεγχο που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά».

Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Βάρρας θεωρεί ότι για πρώτη φορά τα ευρήματα ήταν «σημαντικά, σε αντίθεση με τους ελέγχους που διεξήχθησαν τα προηγούμενα χρόνια με τυπικό τρόπο για το θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο του ελέγχου».

Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανέφερε, «για το δείγμα ελέγχου του Εθνικού Αποθέματος του 2019 προέκυψε ότι για τρεις παραγωγούς στους οποίους έχει διεξαχθεί ειδικός διοικητικός έλεγχος το 2019 και είχε εγκριθεί τελικά η κατανομή του, από τον συνδυαστικό έλεγχο 2019-2020 μη νόμιμη κατοχή των εκτάσεων και άλλες παρατυπίες και για αυτό περιελήφθησαν σε αυτές που εστάλησαν στην Δικαιοσύνη».

«Δεν θα ήθελα να αφήσω υπαινιγμούς για πιθανό ενδιαφέρον σας»

Στη συνέχεια, ο κ. Βάρρας, απευθυνόμενος στον κ. Μελά, ανέφερε πως «δεν θα ήθελα να αφήσω υπαινιγμούς για πιθανό ενδιαφέρον σας για πολύ λίγες συγκεκριμένες περιοχές και παραγωγούς, θα ήθελα όμως να σας πληροφορήσω ότι οι έλεγχοι που έδωσα εντολή να πραγματοποιηθούν μετά από ανάλυση κινδύνου αφορούν όλη τη χώρα και οι υποθέσεις που οδηγήθηκαν για διερεύνηση στη Δικαιοσύνη αφορούν επίσης περιπτώσεις παραγωγών από όλη την χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Βάρρα, «τρεις αναλυτικές εκθέσεις που υποβλήθηκαν μετά από εντολή μου διαβιβάσθηκαν στην Δικαιοσύνη συνοδευόμενες με όλα τα ευρήματα για περαιτέρω έλεγχο…».

Μάλιστα, ο κ. Βάρρας ενημέρωσε πως «όλα τα στοιχεία των ελέγχων έχουν διαβιβασθεί στο γραφείο μου και θα παραδοθούν στον επόμενο Πρόεδρο όπως προβλέπεται. Αυτή την στιγμή ολοκληρώνεται ο έλεγχος άλλων 26 και 17 παραγωγών και θα υποβληθούν οι προβλεπόμενες από την εντολή μου εκθέσεις ελέγχου».

«Αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα»

Αξιοσημείωτη είναι επίσης μια ακόμη αναφορά του Γρηγόρη Βάρρα προς τον Δημήτρη Μέλα, όπου αναφέρεται πως «γνωρίζετε ότι η παρέμβαση εκ των υστέρων σε υποθέσεις που έχουν ήδη αποσταλεί για εξέταση στη Δικαιοσύνη αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα». Μάλιστα, ο κ. Βάρρας υπογραμμίζει πως «στην εξέταση των υποθέσεων αυτών για την υποστήριξη του κύρους του Οργανισμού προτίθεμαι να καταθέσω ως μάρτυρας».

«Διαχέουν φόβο σε όσους ασχολούνται με το θέμα»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ο κ. Βάρρας αναφέρθηκε σε προσπάθεια «άσκησης πίεσης για του υπαλλήλους» που διενήργησαν τον πρώτο έλεγχο από 4 έως 23 Σεπτεμβρίου 2020.

Για του λόγου το αληθές, ο κ. Βάρρας παρέθεσε απόσπασμα έκθεσης ελέγχου, όπου ένας υπάλληλος φέρεται να έγραψε προς τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «τα παραπάνω συνιστούν σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρές παρατυπίες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις συστηματική απάτη (δικαιώματα από εθνικό απόθεμα σε κλειστές ανακυκλούμενες ομάδες ή συγγενείς) οι οποίες μεμονωμένα ή οργανωμένα φαίνεται να ασκούν όλο και πιο φανερά, πίεση σε διάφορα επίπεδα από ΚΥΔ έως και υπαλλήλους διαχέοντας “ΦΟΒΟ” σε όσους ασχολούνται ουσιαστικά με το θέμα, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο την κατά το δυνατόν μόνο την τυπική ενασχόλησή τους, την δοκιμασία της οποίας (δηλαδή του τυπικού ελέγχου) γνωρίζουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα».

Για τους λόγους αυτούς, ο συγκεκριμένος υπάλληλος ανέφερε πως «απευθύνθηκα με εμπιστευτικό έγγραφο σε εσάς κ. Πρόεδρε, γιατί θεωρώ ότι η απλή κοινοποίηση δημιουργεί κίνδυνο σε αυτούς που ασχοληθήκαμε αλλά κυρίως θα χαθεί το πλεονέκτημα της έρευνας που ενδεχόμενα γίνει από εδώ και πέρα».

«Διαφαίνεται δικαιολογία αποφυγής συνέχισης των ελέγχων»

Ο κ. Βάρρας φαίνεται επίσης να θεωρεί πως από τις απαντήσεις που έλαβε από τις διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίες εποπτεύονταν τότε από τον κ. Μελά, «διαφαίνεται δικαιολογία αποφυγής συνέχισης των ελέγχων, με πρόσχημα τον φόρτο εργασίας». Μάλιστα, ο κ. Βάρρας διαπίστωσε «μια σοβαρή αδυναμία χρήσης και επεξεργασίας στοιχείων από βάσεις δεδομένων της επικεφαλής της Διεύθυνσης…».

«Εξυπηρέτηση κατ’ εξαίρεση»

Κι αυτό ενώ μέχρι εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τον κ. Βάρρα, εκκρεμούσε «ο έλεγχος των 62 ΑΦΜ, μόλις το 2% από το αρχείο των 3.480 ΑΦΜ που μου υποβλήθηκε ανεπεξέργαστο για να ενημερωθεί το ΔΣ και δεν μου έχει επίσης παραδοθεί το δείγμα ελέγχου και ειδικών ελέγχων για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2018 και 2019 τα οποία έπρεπε να παραδοθούν στη Διοίκηση από την Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων αυθημερόν όταν ζητήθηκαν».

Αντίθετα όμως, «όπως πολλές φορές παραπονέθηκαν υπάλληλοι, προϊστάμενοι και διευθυντές τόσο της ΚΥ όσο και των Περιφερειακών υπηρεσιών, συνεργάτης σας υπερ απασχολεί και καθυστερεί τις υπηρεσίες με τα ατελείωτα μεμονωμένα ΑΦΜ για τα οποία ζητεί ενημέρωση, εξυπηρέτηση κατ’ εξαίρεση, ενώ υποβάλλει και αναρμόδια ερωτήματα…». 

iEidiseis.gr