Χθες (Πέμπτη) το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από το Δίκτυο συνδεδεμένων μελών του Ρουβίκωνα της περιοχής, με πανό και μοίρασμα κειμένων στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών, για τις "άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής", όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτηση. 
Κείμενα μοιράστηκαν επίσης στο τοπικό Κέντρο Υγείας, στην υπηρεσία του ΕΦΚΑ και στη λαϊκή αγορά.

Το  κείμενο που μοιράστηκε:
«Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ 
Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών η κατάσταση δεν είναι απλώς οριακή. Είναι επικίνδυνη. 
Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών λειτουργούν σήμερα μόλις 14 κλινικές-τμήματα, όμως καλύπτονται από το ελάχιστο προσωπικό, σε σημείο επικίνδυνης αποδιοργάνωσης. Η Παθολογική Κλινική επιβιώνε με έναν μόνο μόνιμο γιατρό εδώ και 3 χρόνια. Με συνεχείς πιέσεις προσλήφθηκε ακόμη μία. Το Αναισθησιολογικό Τμήμα με δύο αναισθησιολόγους που εφημερεύουν έως 12 φορές τον μήνα. Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και το Τμήμα του Αξονικού Τομογράφου υπάρχουν μόνο 3 ακτινολόγοι, όταν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8, δουλεύοντας στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης. 
Το ΩΡΛ, το Ογκολογικό, το Ουρολογικό, το Οφθαλμολογικό είναι φορτωμένα σε ελάχιστο και εξαντλημένο προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενούνται στην ορθοπεδική. Δεν υπάρχει οργανωμένο Τμήμα Επειγόντων, με τους ασθενείς να περιμένουν 3-4 ώρες, ακόμα και για επείγοντα περιστατικά, πάνω σε ράντζα και τρύπια πατώματα, και κατά συνέπεια "φορτώνονται" όλα τα επείγοντα στις ήδη καταπονημένες κλινικές.
Υπάρχει μόνο 1 ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για έναν δήμο 57000 κατοίκων! Αντί για ενίσχυση, φέρνουν ειδικευόμενους και συνταξιούχους από ΚΥ να κρατήσουν όρθιο ένα νοσοκομείο. 
Σήμερα η ΜΕΘ λειτουργεί προσωρινά -λόγω εργασιών- στον χώρο της στεφανιαίας μονάδας του νοσοκομείου, με τέσσερα κρεβάτια. Η πρόβλεψη είναι να λειτουργήσει σε 6-9 μήνες με 11 κλίνες, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί η πρόσληψη 3 τουλάχιστον εντατικολόγων και 18 εξειδικευμένων νοσηλευτών/τριών που απαιτούνται, όπως προβλέπεται από τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας των ΜΕΘ. 
Από τις 75 οργανικές Θέσεις γιατρών, οι 24 είναι κενές. Η κυβέρνηση "προκηρύσσει" μόλις 5 θέσεις εργασίας. Οι μισθοί; Οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη. Πώς να μείνει ο νέος γιατρός στην Ελλάδα; Αυτή η άθλια κατάσταση εξωθεί (και εξανάγκασε) 20.000 εξειδικευμένους ντόπιους γιατρούς να φύγουν στο εξωτερικό. Η κοινή διοίκηση Γιαννιτσών- Έδεσσας και οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών.
Το νοσοκομείο στερείται βασικών ειδικοτήτων: νεφρολόγου, παιδοψυχιάτρου, ενδοκρινολόγου, νευροχειρουργού, παιδοκαρδιολόγου, μεταξύ άλλων. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει σχεδόν εξαφανιστεί: το Κέντρο Υγείας Γιαννιτσών λειτουργεί με μόλις 7 γιατρούς αντί 35 που είχε το 2011. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση μιλά για "αναβάθμιση". 
Ο βουλευτής ν.Πέλλας Σταμενίτης, παρουσία της νέας διοίκησης του νοσοκομείου, θέλοντας να περισώσει την εικόνα του μετά τη διαφαινόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλώνει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει στην πράξη τη δέσμευσή της για ένα ισχυρό, σύγχρονο και προσβάσιμο δημόσιο σύστημα υγείας. 
Το ΕΣΥ υπονομεύεται συνειδητά. Στην πραγματικότητα, βάζουν στο ζύγι την υγεία και τις ζωές μας, εμπορευματοποιώντας και ιδιωτικοποιώντας τα πάντα: απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ιδιωτικά ιατρεία, DRG συστήματα, οικονομικά φίλτρα για το ποιος "αξίζει" να νοσηλευτεί. Δεν πρόκειται για αμέλεια, ούτε αδυναμία. Πρόκειται για πολιτική επιλογή από ένα διεφθαρμένο και τιμωρητικό για την κοινωνική βάση κράτος. 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ: 
• Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις - πλήρη κάλυψη όλων των οργανικών Θέσεων. Άμεση στελέχωση της ΜΕΘ με 3 εντατικολόγους και 18 νοσηλευτές. 
• Συγκρότηση και στελέχωση Τμήματος Επειγόντων πλήρους λειτουργίας. 
• Πλήρη ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ανάκληση της κοινής διοίκησης Γιαννιτσών-Έδεσσας και των αναγκαστικών μετακινήσεων. Διπλασιασμό μισθών, επαναφορά 13ου-14ου, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αύξηση και πλήρη πληρωμή εφημεριών. 
• Κατάργηση των "μπλοκάκηδων" και του ιδιωτικού έργου μέσα στο ΕΣΥ 
Δεν περιμένουμε κανένας διαχειριστής του κράτους να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας. Θα το δυναμώσει ο λαός, όταν καταλάβει τη δύναμή του, οργανωθεί και επιβάλει τους όρους ζωής του. Καλούμε όλη την κοινωνική βάση, τα σωματεία, τους φορείς και κάθε εργαζόμενο να σηκώσει το βάρος της διεκδίκησης. Όχι με παρακάλια. Με αποφασιστικότητα, ενότητα και αξιοπρέπεια. 
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Είναι θεμελιώδης όρος ζωής.» 
Ρουβίκωνας