Τα συνεργεία αυτοκινήτων απεργούν έως την Παρασκευή, και στην Αλμωπία, με αίτημα να αναβληθεί η υποχρεωτική τήρηση του Ψηφιακού Πελατολογίου. Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα.
Από σήμερα, 1η Ιουλίου του 2025 είναι υποχρεωτική η τήρηση του Ψηφιακού Πελατολογίου, για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αυτοκινήτου.
Είναι τα πλυντήρια αυτοκινήτων, οι χώροι στάθμευσης, τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι επιχειρήσεις τοποθετήσεις συστημάτων (συναγερμοί, ηχοσυστήματα κλπ) και οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων.
Βάσει του νέου νόμου, όποιος δεν συμμορφώνεται κινδυνεύει με πρόστιμο 100 ευρώ, για κάθε όχημα που δεν καταγράφεται.
Οι επαγγελματίες που είναι στο επίκεντρο των νέων δεδομένων αντέδρασαν στις εξελίξεις με απεργία από σήμερα Τρίτη 1/7 έως το Σάββατο 5/7. Δηλαδή, προ της κορύφωσης της θερινής εξόδου, της οποίας είθισται να προηγείται ο έλεγχος του αυτοκινήτου.
Αυτό που ζητούν είναι η αναβολή της εφαρμογής του νέου μέτρου, εξηγώντας πως θα εκτοξευθεί το κόστος των υπηρεσιών σε εποχή που η πλειονότητα των πελατών δεν έχει διαθέσιμο εισόδημα και ως εκ τούτου, πολλές μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε αφανισμό.
Ο Γιώργος Αλεξάκης ανέφερε στο ρεπορτάζ του ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), ζήτησε την άμεση αναστολή της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Πελατολογίου, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του μέτρου, χωρίς προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του κλάδου, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους, επιβαρύνοντάς τες με νέα, δυσανάλογα διοικητικά και τεχνικά βάρη.
Ας δούμε πώς προκύπτουν αυτά τα βάρη.
Πώς καταχωρούνταν έως τώρα οι πελάτες των συνεργείων
Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον μηχανικό αυτοκινήτων Κ.Σ., ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στον τρόπο που καταχωρούνταν οι πελάτες στα συνεργεία έως τώρα.
«Παλαιότερα, πριν 15-20 χρόνια υπήρχε ένα βιβλίο εισερχομένων οχημάτων, όπου αναφέρονταν η πινακίδα του οχήματος, το όνομα του ιδιοκτήτη, η ημερομηνία που μπήκε στο συνεργείο και αυτή που βγήκε από αυτό. Ήταν χειρόγραφο».
Τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπάρχει η όποια σύνδεση εργασιών και φορολογικού συστήματος. «Ο κάθε επαγγελματίας κρατά σημειώσεις και αρχεία με τα στοιχεία των πελατών και τις συναλλαγές, σε έντυπη μορφή ή απλά ηλεκτρονικά αρχεία.
«Ο κάθε επαγγελματίας παίρνει την ευθύνη για το αν θα κόψει απόδειξη, για το αυτοκίνητο που έχει στο συνεργείο του. Σε περίπτωση ελέγχου, εάν δεν είναι συνεπής πληρώνει πρόστιμο».
Η Aνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ερεύνησε και βρήκε ότι το 67% των συνεργείων, το 60% των πλυντηρίων και το 41% των πάρκινγκ φοροδιαφεύγουν, με το Ψηφιακό Πελατολόγιο να παρουσιάζεται ως η λύση στο πρόβλημα.
Αυτό όντως, μπορεί να ισχύσει εφόσον ξεπεραστούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ανύπαρκτη προετοιμασία για την εφαρμογή του μέτρου.
Τι εννοούμε.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Όπως λέει ο μηχανικός που μας μίλησε «το βασικό πρόβλημα με το Ψηφιακό Πελατολόγιο είναι πως δεν έχει διευκρινιστεί σαφώς πώς θα “δουλέψει”. Μέσες άκρες έχουν εξηγήσει τι θα γίνει, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τους επαγγελματίες.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία. Αν μπουν πέντε οχήματα μαζί στο συνεργείο, στο οποίο εργάζονται δυο άτομα, θες ένα εξτρά άτομο για να κάνει τις διαδικασίες».
Η Κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι ο μέσος όρος κάθε καταγραφής είναι 40’’ ανά πελάτη/όχημα.
Η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.
«Υπάρχουν συνεργεία που έχουν ήδη πρόγραμμα εμπορικής διαχείρισης, το οποίο “κόβει” αποδείξεις. Σε αυτήν την περίπτωση, έρχονται και στο συνδέουν με την ΑΑΔΕ, όπου καταχωρούνται αυτόματα πελάτης και απόδειξη.
Όποιος όμως, δεν έχει πρόγραμμα, χρειάζεται να μπει στην ΑΑΔΕ και από εκεί στο Ψηφιακό Πελατολόγιο, για να καταχωρήσει την είσοδο του πελάτη και του οχήματος. Προκύπτει ένας μοναδικός αριθμός.
Γίνεται η εργασία και όταν ολοκληρωθεί, αναφέρονται επιπλέον πληροφορίες, αν υπάρχουν, στην αρχική εγγραφή. Με το τέλος, καταχωρίζονται η ώρα και η ημερομηνία αναχώρησης του οχήματος και κόβεται η απόδειξη ή τιμολόγιο. Το σύστημα βγάζει έναν μοναδικό αριθμό, τον οποίον θα πρέπει να κάνει copy paste στο ψηφιακό πελατολόγιο. Σε περίπτωση μη καταγραφής πελάτη, προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε όχημα που δεν δηλώνεται.
Συνεπώς, όποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία θα δυσκολευτεί. Ή θα χρειαστεί να προσλάβει άλλο άτομο».
Εκεί “πατάει” και το αίτημα της αναβολής στη λειτουργία «ώστε να μπουν παντού οι κατάλληλες υποδομές και να γίνει η κατάλληλη εκπαίδευση».
Η ΠΙΟ ΑΠΛΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ -ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ ΠΟΤΕ
Ο Κ.Σ. διευκρίνισε ότι δεν βρίσκει κάτι το παράλογο στο να καταγράφονται οι πελάτες στα συνεργεία αυτοκινήτων. Βρίσκει όμως, προβληματικό τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να γίνει αυτή.
«Αν θες να “πιάσεις” ένα συνεργείο που δεν κόβει αποδείξεις, βγάζεις ένα μέσο όρο ετήσιου τζίρου για τις σχετικές επιχειρήσεις -δεδομένης της δυναμικής τους, δηλαδή των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτήν- και όσοι υπολείπονται χιλιάδες ευρώ αυτού, τους ελέγχεις. Όταν απασχολείς 2-3 άτομα και δηλώνεις 10.000 ευρώ, δεν “βγαίνεις”. Είναι τόσο απλό».
Το ίδιο απλό είναι και στους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο εξακολουθούν κάποιοι να πληρώνουν για όσους συνεχίζουν με αμείωτη ένταση να κρύβουν χρήματα, με το υπερβολικό 24% της φορολογίας να είναι η κύρια αιτία.
Όταν θέλει κάποιος να κάνει σωστή δουλειά, μπορεί. Αλλιώς επιμένει σε ημίμετρα που καταστρέφουν τις μικρές επιχειρήσεις.
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες,
Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.
Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:
Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.
Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!
Aridaia-gegonota.blogspot.com