Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025

Στο τραπέζι και η αλλαγή του εκλογικού - Ποιες αλλαγές συζητούνται

 Στο τραπέζι και η αλλαγή του εκλογικού - Ποιες αλλαγές συζητούνται 

 

 «Σταθερές κυβερνήσεις» με μικρότερο ποσοστό, καθώς αλλάζει το μπόνους, πιθανόν και «κατώφλι 5%» για είσοδο στη Βουλή - Δεν δίνει την έγκρισή του (τουλάχιστον ακόμα) ο πρωθυπουργός.

 Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Με τη ΝΔ να χάνει τρεις μονάδες από τον προηγούμενο μήνα (ΕΔΩ) και το πολιτικό σύστημα να καταβαραθρώνεται, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο.

Οι εισηγήσεις, που προέρχονται ακόμα και από πολύ στενούς του συνεργάτες, επιμένουν πως η χώρα χρειάζεται έναν αλλαγμένο εκλογικό νόμο, πολύ περισσότερο πλειοψηφικό, που να δίνει «ισχυρές κυβερνήσεις» με τρεις τουλάχιστον κινήσεις:

Πρώτον, η αυτοδυναμία να προκύπτει με πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτό που προβλέπει ο σημερινός εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Σήμερα το ποσοστό για την αυτοδυναμία εξαρτάται κυρίως από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής-όσο πιο υψηλό είναι στο σύνολό του τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό της αυτοδυναμίας. Με τα σημερινά δεδομένα του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων για την επίτευξη αυτοδυναμίας θα χρειαστεί ένα ποσοστό λίγο κάτω από 36% έως και το 38%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» κάποιες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό προτείνουν αυτοδυναμία ακόμα και με 32-33%!

Δεύτερον, με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη- Βελόπουλου που ισχύει σήμερα, το μπόνους των 50 εδρών δεν δίνεται ολόκληρο στο πρώτο κόμμα, αλλά «κλιμακωτά». Αν το πρώτο κόμμα λάβει 25%, τότε λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και από εκεί και πέρα για κάθε μισή μονάδα παραπάνω λαμβάνει μπόνους μια έδρα. Με 30% δηλαδή το πρώτο κόμμα λαμβάνει πέραν του μπόνους των 20 εδρών επιπλέον δέκα έδρες, σύνολο τριάντα.

Για να λάβει δηλαδή το μπόνους των πενήντα εδρών πρέπει να φτάσει 40%, ποσοστό που σήμερα κανένα κόμμα, ούτε η Νέα Δημοκρατία που είναι σήμερα πρώτο κόμμα, δεν το βλέπει παρά με ...κιάλια! Αν η ΝΔ δηλαδή λάμβανε το ποσοστό των ευρωεκλογών θα λάμβανε συν 27 έδρες ως μπόνους, ενώ οι έδρες έως το 25% μοιράζονται αναλογικά. Χαρακτηριστικό των σκοπιμοτήτων του εκλογικού νόμου είναι επίσης πως αν πρώτο κόμμα έρθει συνασπισμός κομμάτων, τότε το μπόνους θα το λάβει το ...δεύτερο κόμμα! Έτσι αποκλείεται η δημιουργία συνασπισμών κομμάτων που τόσο φοβίζει τη Νέα Δημοκρατία! Εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό προβλέπουν πως με την αλλαγή του εκλογικού νόμου το μπόνους θα πρέπει να δίνεται ολόκληρο στο πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως ποσοστού! Όπως ακριβώς έγινε το 2012, όταν η ΝΔ υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά με 18,85% ως πρώτο κόμμα έλαβε 108 έδρες (αν ίσχυε ακόμα και ο σημερινός καλπονοθευτικός νόμος θα ελάμβανε μόλις 58 έδρες), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με δυο μονάδες διαφορά από τον Αντώνη Σαμαρά (16,78%) έλαβε μόλις 52 έδρες!

Τρίτο, να αλλάξει το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή και να ανέλθει από το 3% που είναι σήμερα στο ...5% (!), με το «επιχείρημα» ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ...πολυδιάσπαση του κομματικού συστήματος, καθώς είναι ...πολλά τα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή! Αξίζει να σημειωθεί πως και μετά τις ευρωεκλογές ακούστηκαν τέτοια σχέδια στη Νέα Δημοκρατία, με την ελπίδα -και το στόχο- να μείνουν εκτός Βουλής κόμματα που λαμβάνουν ψήφους από τη ΝΔ, όπως η Νίκη του Νατσιού και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, υπήρξε όμως (πειστικός) αντίλογος πως υπάρχει κίνδυνος αντί πολλών μικρών κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ να προκύψει ένα πολύ μεγάλο, που θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν έχει κάνει δεκτή καμία πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάτι που βεβαίως μπορεί να συμβεί καθώς θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες, όταν και θα έχει κάπως διαμορφωθεί το κομματικό σύστημα. Αν, δηλαδή, μεταξύ άλλων φτιάξουν κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς, αν επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο η Μαρία Καρυστιανού κοκ.

Γιατί, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού προδικτατορικά, με τον εκλογικό νόμο πας να σκάψεις το λάκκο του άλλου, αλλά κάποιες φορές ...πέφτεις εσύ μέσα! 

Πηγή: dnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.

Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:

Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Aridaia-gegonota.blogspot.com

(3)