Tο απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, παρουσίασε σχέδιο με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και την εξοικονόμηση 43,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2026, ο οποίος θα συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση το φθινόπωρο. Οι αντιδράσεις δεν άργησαν και προβλέπεται ένας θερμός Σεπτέμβριος για τη Γαλλία, καθώς τα συνδικάτα έδωσαν το σύνθημα για δυναμικές κινητοποιήσεις κατά την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Ο Μπαϊρού επιβεβαίωσε την αρχή ενός «κενού έτους», που σημαίνει «πάγωμα» όλων των κοινωνικών παροχών και των συντάξεων το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει επανάληψη των δημόσιων δαπανών από το 2025 έως το 2026, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις του πληθωρισμού -όπως συμβαίνει συνήθως.
Κατάργηση εθνικών αργιών, απολύσεις στο Δημόσιο και περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία είναι κάποιες από τις ανακοινώσεις του Μπαϊρού, ο οποίος επί μία ώρα και ένα τέταρτο ανέλυε για τις δημοσιονομικές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν το επόμενο έτος.
Αντιδράσεις
Αναμενόμενο ήταν το τσουνάμι αντιδράσεων που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις, με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να απειλεί τον Γάλλο πρωθυπουργό με πρόταση μομφής, «εάν δεν αναθεωρήσει το σχέδιό του».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι «πρέπει να φύγει ο Μπαϊρού» και ότι «οι αδικίες δεν πρέπει πλέον να γίνονται αποδεκτές», σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Για οπισθοδρόμηση μιλά το συνδικάτο CGT
Για «απαράδεκτη οπισθοδρόμηση» κάνει λόγο το συνδικάτο CGT. Η επικεφαλής του, Σοφί Μπινέ, μιλώντας στο RTL το πρωί της Τετάρτης δήλωσε «σοκαρισμένη» από την προτροπή του Μπαϊρού «να εργαστούμε περισσότερο» και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι προειδοποιήσεις του συνδικάτου για «εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις».
Σύμφωνα με τη Σοφί Μπινέ, τα μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός δεν θα φέρουν αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε πως «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό και οι επιχειρήσεις δεν θα συνεισφέρουν».
«Ο πρωθυπουργός λέει η χώρα είναι "μπροστά στην παραγωγή", αλλά στην πραγματικότητα είναι "μπροστά στην ύφεση"», τόνισε επικεφαλής του συνδικάτου.
Η Μπινέ πιστεύει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «θα κοστίσουν στους Γάλλους».
Κάλεσμα για δράση στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
«Όλοι μας θα χάσουμε εκατοντάδες ευρώ, αν όχι περισσότερα, επειδή οι τιμές θα αυξηθούν κατά 1,7% και δεν θα συμβαδίσουν όλα τα επιδόματα», τόνισε η Μπινέ, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι κάποιος που λαμβάνει αναπηρικό επίδομα ενηλίκων, στην τσέπη του θα βάλει έως και 200 ευρώ λιγότερα.
Επισήμανε ότι «για την πλειονότητα των Γάλλων, ανδρών και γυναικών, λίγα ευρώ κάνουν τη διαφορά για να τα βγάλουν πέρα».
Η Μπινέ κατήγγειλε την «εξαθλίωση της χώρας» και αναφορικά με την κατάργηση αργιών, είπε: «Η κυβέρνηση μας στέρησε δύο χρόνια ζωής και τώρα θέλει να μας επιβάλει δύο ημέρες δωρεάν εργασίας. Στην πραγματικότητα, αυτό θα σημαίνει κατά μέσο όρο τρεις μήνες δωρεάν εργασίας ανά καριέρα».
Η CGT καλεί ήδη σε κινητοποιήσεις. Το βράδυ της Τρίτης στο Franceinfo, η Μπινέ κάλεσε σε διαδηλώσεις το φθινόπωρο: «Θα μας βρει στον δρόμο του. Έχουμε δύο μήνες για να οργανώσουμε την επιστροφή στην εργασία»..
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπαϊρού
Το σχέδιο Μπαϊρού προβλέπει την κατάργηση δύο από τις 11 επίσημες αργίες της Γαλλίας: η Δευτέρα του Πάσχα - «η οποία δεν έχει καμία θρησκευτική σημασία», όπως είπε- και η 8η Μαΐου, που τιμάται το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε έναν μήνα «γεμάτο αργίες». Μέτρο που, σύμφωνα με τον Μπαϊρού, «θα αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό».
Εξάλλου, προβλέπεται η κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο, από το 2026 και η διάλυση «αντιπαραγωγικών υπηρεσιών». Οι συντάξεις και τα επιδόματα- που συνήθως προσαρμόζονται σύμφωνα με τον πληθωρισμό, θα «παγώσουν» στο επίπεδο του 2025. Ακόμα, προβλέπεται μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας», καθώς το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2024, για ένα δημόσιο χρέος που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 114% του ΑΕΠ, τρίτο μεγαλύτερο της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο Μπαϊρού- επικεφαλής κυβέρνησης δίχως πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση- αναφέρθηκε στην Ελλάδα και τα μνημόνια στα οποία οδήγησε η κρίση χρέους. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας», προειδοποίησε. «Κάθε δευτερόλεπτο, το χρέος της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ», επεσήμανε και σχολίασε ότι η χώρα έχει εθιστεί στη σπατάλη.
Πηγή: dnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες,
Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.
Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:
Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.
Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!
Aridaia-gegonota.blogspot.com