Επώδυνες αυξήσεις από 1η Ιουλίου 2025 στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά για τις επαγγελματικές χρήσεις στις οποίες, όμως, περιλαμβάνεται και το κοινόχρηστο ρεύμα των πολυκατοικιών, φέρνει η απόφαση Ε-99/2025 της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που αφορά τις χρεώσεις που επιβάλλει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ενώ ήδη εκκρεμεί αίτημα και από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος επίσης ζητά αύξηση των εσόδων του κατά 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα έργα διασύνδεσης με τα νησιά.
Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής:
● Στόχος είναι να διασφαλισθεί έσοδο 1.130 εκατ. ευρώ το 2025, έναντι 1.070 εκατ. το 2024 και 981 εκατ. ευρώ το 2023. Με άλλα λόγια, ο ΔΕΔΔΗΕ πέτυχε αύξηση των στόχων εσόδου πάνω από 15% σε μία διετία για να περηφανεύεται η κυβέρνηση για το «πετυχημένο μοντέλο ΔΕΗ» (ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν ως πρόσφατα κλάδος της ΔΕΗ) που θέλει να εφαρμόσει και στο υπόλοιπο Δημόσιο.
● Οι αυξήσεις αφορούν τις Χρεώσεις Ισχύος και δεν εξαρτώνται από την κατανάλωση. Κάθε ηλεκτρική σύνδεση έχει συγκεκριμένη ισχύ που ξεκινά από τα 8 KVA για απλά νοικοκυριά (μονοφασικό) και ανεβαίνει για το τριφασικό ρεύμα, επαγγελματικές χρήσεις (π.χ. φούρνοι με 35 KVA) ή ακόμη ψηλότερα για πιο ενεργοβόρες χρήσεις (αποθήκες, ψυγεία, βιοτεχνίες κ.λπ.).
● Η πλέον επώδυνη αύξηση αφορά τις εμπορικές χρήσεις όπου η χρέωση ανά KVA ανεβαίνει κατά 6% από τα 10,693 στα 11,339 ευρώ, ετησίως. Αυτό σημαίνει πως για έναν φούρνο, στα 35KVA, η χρέωση ανεβαίνει από τα 372 στα 397 ευρώ ετησίως. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει με τις χρεώσεις του ρεύματος κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες όπου η πλειονότητα των οικοδομών εξυπηρετείται από το τιμολόγιο ΔΕΗ-Γ21 Επαγγελματικό.
● Αυτό έχει ως συνέπεια, η χρέωση υπέρ ΔΕΔΔΗΕ να είναι η βασική στον κοινόχρηστο λογαριασμό ηλεκτρικού, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά κτίσματα με λίγα διαμερίσματα. Για παράδειγμα, τέτοιο κτίσμα με πολύ μικρή μηνιαία κατανάλωση 6 κιλοβατωρών (δύο λάμπες στο κλιμακοστάσιο), χρεώνεται 18 ευρώ εκ των οποίων τα 8 υπέρ ΔΕΔΔΗΕ και μόλις 0,79 για το καταναλωνόμενο ρεύμα.
● Ακόμη, όμως, και για τις απλές οικιακές καταναλώσεις, η χρέωση ΔΕΔΔΗΕ ξεχωρίζει εάν πρόκειται για σπίτι που παραμένει κλειστό ως εξοχικό ή προσωρινά εκτός μίσθωσης. Μπορεί δηλαδή ο ιδιοκτήτης να έχει μηδενική χρέωση κατανάλωσης, αλλά θα πληρώσει 5 ευρώ για ισχύ 8 KVA καθώς το κόστος ανεβαίνει από τα 5,955 ευρώ στα 6,210 ανά KVA (+4,3%).
● Η μεγαλύτερη αύξηση χρέωσης ανά KVA επιβάλλεται στις βιομηχανικές χρήσεις, από τα 13,014 στα 13,651 ευρώ ετησίως.
● Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της χρέωσης ανά KVA αποφάσισε να εφαρμόσει η ΡΑΑΕΥ στους δήμους που πληρώνουν για Φωτισμό Οδών και Πλατείων (ΦΟΠ). Η χρέωση ΦΟΠ ανεβαίνει κατά 7,9% από τα 7,066 στα 7,622 ευρώ ανά KVA. Αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση θα μετακυλιστεί στα δημοτικά τέλη τα οποία επίσης χρεώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.
Πηγή: efsyn.gr
Ε δεν πρέπει κάπως να βγουν τα πρόστιμα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
ΑπάντησηΔιαγραφή🤣🤣🤣